top of page

Kompromis projektového trojúhelníku

Aktualizováno: 2. 1. 2019


project priorities, magic triangle, project management

CO JE TO PROJEKTOVÝ TROJÚHELNÍK?

Kritéria úspěšného projektu jsou často zjednodušeně popisovaná takzvaným Magickým trojúhelníkem neboli Projektovým imperativem. Jde původně o tři, dnes již běžně čtyři, proměnné, které je třeba v každém projektu primárně hlídat a řídit. Konkrétně jde o:


Scope

  • Předmět dodávky. Kolik toho dodáme

Čas

  • Jak rychle daný produkt dodáme

Rozpočet

  • Za jaké náklady jsme schopni produkt dodat a s jakým příjmem, ziskem

Kvalita

  • V jaké kvalitě produkt dodáváme

Všechny tyto proměnné jsou vzájemně provázané. S více penězi můžete doručit větší dodávku. Nebo například stejný produkt, ale za kratší čas.

Metoda pro projektové řízení, ideální pro projektové manažery
Projektový trojúhelník

ZJIŠŤUJEME, CO JE PRIORITA

Za každým projektem stojí člověk, který ho zastupuje na nejvyšší úrovni a určuje jeho směřování. Někdy je to člen představenstva, někdy delivery manažer či jiná osoba, které se běžně říká #sponzor.


Pokud je vaším úkolem úspěšně dodat projekt, je nezbytné chápat priority a směr, kterým chce sponzor mířit. Proti tomu jde běžná situace, kdy vám sponzor na vaši otázku, co je prioritní pro projekt - jestli kvalita, cena, čas nebo rozsah dodávky, odpoví: "Všechno!".


I když je toto asi nejčastější odpověď, je vám zároveň k ničemu. Pro řízení projektu potřebujete vědět, se kterou proměnou si můžete pracovat, když nastanou problémy.

Když se například krátí čas, potřebujete se rozhodnout, zda máte nakoupit další zdroje, které můžou na projektu pracovat, aby se stihl nebo máte ubrat z počtu produktů, které chcete projektem dodat. => Jsou variabilní/méně prioritní náklady nebo scope?


TIP, JAK ZÍSKAT JASNOU ODPOVĚĎ

Hezký způsob, jak dostat jednoznačnou odpověď od sponzora a mít od začátku jasno, je kompromis projektového trojúhelníku.


Ideálně na úvodní schůzku projektu si připravte tento obrázek (bez kroužků) a požádejte na něm vašeho sponzora, ať si u kvality, času, rozpočtu a scope zakroužkuje, jak je pro něj daná proměnná flexibilní nebo naopak fixní. Platí pouze jedno pravidlo. Nesmí zakroužkovat dvakrát na stejné úrovni.


Výsledkem bude jasné určení, na jaké KPI se musíte soustředit a u jakého operovat v případě problémů.

Nástroj pro projektové řízení, pro produktivní projekt
Scope, rozpočet, čas a kvalita projektu

PROČ JE DOBRÉ ZNÁT PROJEKTOVÝ TROJÚHELNÍK a KOMPROMIS PROJEKTOVÉHO TROJÚHELNÍKU?

  • Můžete zaměřit svoji pozornost na klíčové proměnné určující úspěch projektu

  • Pokud se budete ucházet o práci projektového manažera, je dobré znát, co je to projektový imperativ, protože jde o jednu z nejčastějších pohovorových otázek

  • Sponzor je typicky váš nejdůležitější stakeholder, který dokáže nejvíce hýbat vaším projektem. Díky triku s kompromisem budete s vaším sponzorem na stejné vlně a jednodušeji naplníte jeho očekávání

bottom of page