top of page

9 vyzkoušených rad, jak vést Millennials

Aktualizováno: 6. 1. 2019


team management, millennials leadership

V posledních letech zažíváme zajímavou situaci, kdy se v pracovním prostředí střetávají dvě odlišné generace. Generace X, která je typicky v pozici nadřízeného a generace Y, která převážné pokrývá členy týmu. Bohužel tato souhra není vždy funkční a opakovaně jsem zažil situace, které vyústily v odchod manažera (dobrovolný či nedobrovolný) či rozpad celého týmu.

Možná právě díky tomu, že mám v sobě kus Millenniala, se mi osvědčily následující přístupy k jejich vedení.


1. Dejte Millennials volnost. Na oplátku žádejte pracovitost.

Vyplatilo se mi dávat členům týmu částečnou volnost v tom, kdy začínají pracovat. Nastavte si místo toho jasná pravidla, kdy budou výstupy jejich práce hotové, jaké očekáváte nasazení a kdy je nezbytné být přítomní v office.


Jak to vypadá v praxi?

  • Někteří chodí do práce na 10:00, ale na druhou stranu pracují i do 02:00.

  • Máme nastavené neformální pravidlo, že když je někdo na home-office, pracuje o hodinu déle


2. Ukažte jim, že jste jenom člověk. Na oplátku k vám budou upřímní.

Někdy slýchávám od ostatních, že pro "personal branding" je vhodné vystupovat velmi sebevědomě, až arogantně. Nevím, jestli tohle fungovalo dříve, ale v dnešní době to podle mě neplatí.

Millennials budou mít z pravidla vždy více informací než vy, a pokud před nimi budete něco hrát, přijdou na to. Viděl jsem několik manažerů, kteří na to dojeli. Naopak v dnešní době je v managementu a "personal brandingu" nejvyšší hodnotou autenticita.


Jak to vypadá v praxi?

  • Nezveličujte a dejte si pozor na přehnané interpretace

  • Pravidelně ukazujte, že si umíte udělat legraci sami ze sebe a přiznat vlastní chybu


3. Dejte jim možnost se učit. Vrátí vám to vyšší loajalitou.

Nenapadá mě rychlejší způsob, jak přijít o Millenniala než ho přesvědčit o tom, že nemá prostor pro růst. Nevnímejte to tak, že generace Y potřebuje být pravidelně a často povyšována apod. Tak to není. Jediné, co je třeba, je zajistit jim dostatečný stimul, který by je kontinuálně po malých dávkách rozvíjel.


Jak to vypadá v praxi?

  • Je dobré mít v týmu jednoho či více seniorů, kteří předávají znalosti juniornějším kolegům. Millennials milují mentory

  • Při přidělování práce přemýšlejte nad tím, jestli obsahuje něco, co bude pro daného člověka výzvou


4. Veškeré termíny vynásobte 2x.

V odborných kruzích můžete slyšet, že jednou z věcí, která utvářela mentalitu generace Y, byla až přehnaná pozitivní motivace jejich rodičů (hezky to zmiňuje známé video se Simonem Sinkem). Tento optimismus si v sobě nesou dále a je třeba s ním umět pracovat.


Jak to vypadá v praxi?

  • Pokud se vám Millennial zaváže k termínu, nechte si dostatečnou rezervu

  • Pro odhady máme vytvořený checklist / guidelines


5. Chcete-li, aby se Millennials chovali určitým způsobem, snažte se u nich vytvořit návyk spíše než jim nařizovat.

V průběhu času jsem vypozoroval, že příčina nedodržování některých pravidel ze strany generace Y není dána jejich vzdorem, ale tím, že si danou situaci neuvědomují. Vytvořte jim prostředí, které jim bude vhodné jednání připomínat.


Jak to vypadá v praxi?

  • V našem team-roomu máme hodně prvků, které odlehčenou formou připomínají naše dohody, hodnoty nebo pravidla. Např. memes

  • Můžete využít agilní praktiku #socialcontract či prvky gamifikace



6. Méně oznamovacích vět. Více otázek.

Stará škola manažerů se typicky vyznačuje direktivním způsobem jednání a komunikuje spíše oznamovacími/rozkazovacími větami než aktivním nasloucháním. Tato stará škola nebo chcete-li siloví manažeři mají největší problém s řízením generace Y.


Jak to vypadá v praxi?

  • Ptát se, ptát se, ptát se

  • Zakončit meeting otázkou, zda pro ně můžete něco udělat


7. Millennials budou dodržovat pravidla a dohody na jejichž vzniku se podíleli, spíše než akceptovat příkazy

Snažte se vaše Millennials zapojit do rozhodovacích procesů. Pokud se budou rozhodování účastnit, budou následně cítit závazek se rozhodnuti držet.


Jak to vypadá v praxi?

  • Pokud jednáme o pracnosti dodávky se zákazníkem, účastní se i někteří členové týmu. Cítí pak větší závazek dodržet dohodnuté termíny.

  • V rámci groomingů se všichni členové týmu zapojují na odhadování náročnosti


8. Čas od času jim předejte vaší hodnotnou zkušenost

Jak jsem zmínil výše, až na výjimky Millennials vyhledávají mentory a zdroje poučení. Nechovejte se jako manažeři starých časů, kteří si mysleli, že zaměstnanci tam jsou pro ně a od toho se odvíjela veškerá komunikace. Vztah je obousměrný. Nevěnujte čas pouze tomu, co potřebujete vy po nich, ale i tomu, co mohou oni potřebovat po vás. #servantleader


Jak to vypadá v praxi?

  • Pokud máte se členy týmu 1:1 schůzky, nevyužívejte je jen k úkolování, ale i předání zkušenosti, která jim pomůže řešit aktuální situaci.


9. Buďte člověkem, u kterého naleznou zastání nebo podporu v případě problémů. Budou vás uznávat jako svého lídra

Generace Y nechce brát práci jako anonymní místo, kam si chodí sednout a odpracovat 8h, jen aby chodila výplata. Oceňují věci, které se dějí nad rámec tohoto minima. Typicky to, že se jich umíte ve vhodnou chvíli zastat.


Jak to vypadá v praxi?

  • Zákazník je na prvním místě, ale ve chvíli kdy se chová nevhodně vůči mým lidem, neváhám to s ním řešit. Výsledek pocítíte sami

bottom of page