top of page

Co je a jak vzniká Business Continuity plán (BCP)

Aktualizováno: 10. 5. 2020


S příchodem krize nebo jiných komplikací se objevuje klasická scénka. Zákazník nebo nadřízený žádá předložení a jednání dle Business Continuity plánu. Po chvíli přemýšlení a pátrání zjišťujeme, že nemáme nic, prázdnou šablonu nebo jen papír textu bez hodnoty. Přesto nám se správným přístupem k Business Continuity tento ověřený postup dokáže ušetřit čas, nervy i rozpočet. Jak správný přístup vypadá?



Co je to plán kontinuity?

Plán kontinuity podnikání je návrh kroků a opatření, díky kterým může společnost zajistit své fungování v období krize.

Obsahuje popis potenciálních hrozeb a scénářů, které by mohly způsobit narušení provozu organizace, dále preventivní opatření a funkční řešení, která umožní ochranu a možnost nepřetržitě pokračovat nebo provoz co nejrychleji obnovit.


Co je cílem a správnou motivací pro BCP?

Vnímání BCP jako povinnosti a formality je špatně a degraduje ho na úroveň popsanou v úvodu. Správný způsob smýšlení je snaha minimalizovat rizika, být napřed a získat výhodu.


Elementární výhodou v během příchodu krize je schopnost reagovat na situaci rychleji než vaše okolí. V takovém případě může být krize i příležitostí, která vás získá náskok před konkurencí.


Zamyslete se, jaké subjekty podvědomě vnímáme jako „vítěze krize“ v období pandemie. Typicky zejména ty, kteří dokázali reagovat nejrychleji.


Jak BCP vzniká?

  1. Identifikujte klíčové funkce vaší společnosti

  2. Určete cíle vašeho plánu kontinuity

  3. Pojmenujte potenciálních hrozby

  4. Vypracujte scénáře popisující průběh každé z hrozeb

  5. Vytvořte plán obnovy popisující reakci na každou z hrozeb

  6. Definujte krizový tým

  7. Vyškolte své zaměstnance

  8. Opakovaně tento plán testujte

  9. Opakovaně tento plán aktualizujte



Armáda a její praxe jsou nekonečnou inspirací pro management a leadership. I v souvislosti s BCP můžeme najít ponaučení. Na nepřátelském území vojenské týmy nepostupují v duchu "jak to zrovna cítí" a improvizací, ale díky předem vymyšleným a natrénovaným vzorcům jako je krytí-pohyb-krytí. BCP nepředstavuje o nic složitější myšlenku. Základem je promyslet si předem v klidu postup a dostatečně ho trénovat, než půjdete do akce.

bottom of page